L’ESTAFA DEL DÈFICIT DE TARIFA. ¿Què és el dèficit de tarifa?

Tots hem notat que en els últims anys les nostres factures elèctrica s’han disparat de forma descontrolada, però el que molta gent no sap és que aquest increment és només una part de la pujada de l’electricitat, ja que la pujada ha estat encara més gran, només que aquest increment addicional no ens ho han cobrat encara. Aquesta part és la que s’acumula en forma de deute anomenada dèficit de tarifa.

Només durant els primers 6 mesos de 2014 s’han acumulat 3.656 milions d’€ de dèficit de tarifa elèctrica, que s’afegeixen als més de 28.400 milions d’€ que el conjunt de clients de les companyies elèctriques els havíem a finals de 2013.

Així doncs el dèficit de tarifa és un deute que tots els ciutadans d’aquest país hem contret amb les principals companyies elèctriques d’Espanya, amb el beneplàcit del Govern, i que segueix augmentant any rere any, tot i haver pagat puntualment totes les factures elèctriques. Aquest deute representa que cada un dels 47 milions de ciutadans espanyols devem 680 € a les empreses elèctriques, diners que haurà de ser pagat amb futures pujades de la tarifa elèctrica.

L’anomenat dèficit de tarifa començar a crear-se a partir de l’any 2000, quan el govern de José María Aznar va decretar que el cost de l’energia elèctrica no podia pujar per als consumidors més d’un 2% anual. En comptes de prendre mesures que impedissin aquesta pujada més enllà del 2%, simplement es va decretar que qualsevol pujada superior a aquest percentatge s’acumularia sota el concepte de dèficit de tarifa per ser pagat en un futur, de manera que no es va abaratir l’energia, sinó que va posposar el pagament a un futur que ja ha arribat.

Així doncs, segons el govern, el dèficit de tarifa es genera perquè el cost de generar energia elèctrica i transportar fins a les nostres cases és superior al preu que paguem per ella a través dels rebuts. Com les companyies elèctriques no poden vendre un producte per sota del seu cost, la diferència (el dèficit de tarifa) ha estat pagada mitjançant l’emissió d’un deute que està a nom de tots els consumidors d’electricitat i que ara cal tornar.

Això explica la creació del dèficit de tarifa, però no les raons per les que aquest dèficit ha arribat a la increïble xifra dels 30.000 milions d ‘€ tot i haver pagat les nostres factures i malgrat suportar la tercera tarifa elèctrica més cara de tot Europa ¿perquè els nostres veïns europeus paguen l’electricitat més barata i malgrat això no tenen cap dèficit de tarifa?

Hi ha múltiples raons per les quals el preu de l’energia a Espanya s’ha inflat tant, però es poden resumir en dos. D’una banda, no hi ha competència real entre les empreses elèctriques sinó un oligopoli que manipula els preus de l’electricitat inflant desproporcionadament i, d’altra banda, un govern que ho permet ia més agreuja el problema lliurant quantioses ajudes i subvencions de milers de milions a aquestes mateixes empreses, unes ajudes injustificades en molts casos.

Per demostrar aquestes afirmacions procedim a resumir els criteris mitjançant els quals es determina el preu de l’energia elèctrica a Espanya, que són en essència 03:00, i com cada un d’ells ha estat pervertit causant un sobrecost.
• Ajuts i subvencions.
• Subhastes majoristes trimestrals, que determinen el cost de l’energia generada.
• Subhastes diàries, que determinen quines centrals generadors entraran en servei l’endemà.
Cadascun d’aquests factors s’analitza detalladament en altres articles d’aquest blog, però aquí procedim a analitzar resumidament.
Sovint s’acusa les subvencions lliurades a les energies renovables de ser les causants del dèficit de tarifa, i si bé és cert que suposen un important desemborsament (uns 7.000 milions anuals), cal assenyalar que aquestes ajudes produeixen efectes beneficiosos en l’economia del país en generar ocupació de qualitat i reduir les importacions de petroli i gas, estalviant moltíssims diners al país, per no parlar que és una política copiada de la implantada a Alemanya i que allà no ha encarit l’energia com a Espanya ni s’ha produït cap dèficit de tarifa.
D’altra banda mai s’esmenta que hi ha altres generosíssimes ajudes que suposen tant o més diners que l’invertit en energies renovables, que es lliuren al sector de les energies fòssils, al carbó, a la nuclear, al gas, i fins i tot directament a les empreses generadores o consumidores d’electricitat, moltes vegades sense que això suposi un benefici per a la societat.
Exemples d’aquestes ajudes són els costos de transició a la competència (10.000 milions), la moratòria nuclear (4.000 milions) les subvencions per la crema de carbó (400 milions anuals), o els pagaments a grans empreses industrials en concepte d’interrumpibilidad del servei (700 milions anuals). Fins i tot recentment el govern ha perdonat 3.600 milions que les elèctriques havien cobrat de més indegudament als ciutadans.
Caldria determinar quines d’aquestes ajudes suposen una inversió útil per al país i quines són simplement regals injustificats a certes empreses que haurien de ser reemborsats als ciutadans.
Si vols saber més sobre totes les ajudes entregades a les empreses del sector, segueix aquest enllaç.

Pel que fa a al sistema de fixació del preu de l’energia elèctrica mitjançant subhastes majoristes trimestrals, cal assenyalar que és un sistema opac i intricat en què el preu de l’energia generada es fixa basant-se en el principi de l’oferta i la demanda. No obstant això, en tractar-se d’un mercat controlat per molt poques empreses, aquest principi perd la seva efectivitat en funcionar com un oligopoli. L’opacitat sumada als pocs participants fa que resulti molt fàcil per a aquests participants acordar implícitament o explícitament els preus i augmentar artificialment el preu resultant de les subhastes, aconseguint així enormes beneficis per a totes.
A més el govern ha rebutjat controlar o intervenir en aquest mercat de subhastes, escudant-se en la teoria que el mercat s’autoregula, però obviant que en realitat no funciona com un mercat lliure sinó com un oligopoli. Aquest sistema ha causat que sistemàticament el cost resultant de semblant sistema de subhastes hagi estat inflat, beneficiant a les empreses del sector i perjudicant als consumidors ia la competitivitat del país.

Si vols saber més sobre el sistema de subastes trimetrals, segueix aquest enllaç.

Finalment, respecte al sistema de subhastes diàries que determina quines són les plantes de generació elèctrica que produiran energia al dia següent, primer cal explicar que sempre hi ha una part de les plantes de generació elèctrica parades, s’encenen o s’apaguen en funció del consum existent en cada moment El sistema de subhastes diàries determina quals s’encenen i quines s’apaguen, prioritzant tenir sempre enceses les que produeixen l’energia a un menor preu (que per a aquest mercat són les renovables i les nuclears) de manera que les plantes generadores més cares poden romandre parades durant el major temps possible per abaratir l’energia.
Si bé sembla que aquest plantejament genera l’energia al menor preu possible, el pervers d’aquest sistema és que encara que algunes plantes produeixin energia més barata i altres energia més cara, tota l’energia es compra sempre al preu de la més cara en ús en aquest moment, pel que al consumidor li és indiferent si la majoria de l’electricitat ha estat generada en plantes que produeixen energia barata, ja que la compra tota al preu de la més cara.
Això, no només encareix moltíssim la factura elèctrica, sinó que a més quan el preu internacional del gas o del petroli puja, el preu de l’electricitat generada a les plantes nuclears oa les renovables també puja tot i que els seus costos de generació reals no hagin pujat. D’aquesta manera, es multipliquen els efectes negatius d’aquestes pujades de manera injustificada augmentant els beneficis de les elèctriques. És el que en el sector es coneix com “windfall profits” (és a dir, “beneficis caiguts del cel”)
Un altre efecte d’aquest sistema és que com més gran és la producció d’energia renovable, menor és el preu que es paga per tota l’energia consumida ja que no es necessita arribar a encendre les plantes generadores més cares i per tant tota l’energia es paga a un preu menor. Potser aquest mecanisme explica per què les companyies elèctriques tradicionals són tan bel·ligerants amb les energies renovables.

Si vols saber més del sistema de subastes diaries, segueix aquest enllaç.

En resum, no resulta sorprenent que existeixi el dèficit de tarifa quan el govern lliurament subvencions multimilionàries de forma injustificada a les companyies elèctriques, hi ha un oligopoli energètic que infla sistemàticament el preu majorista de l’electricitat, i el sistema de remuneració de l’energia regala “beneficis caiguts del cel “a les empreses energètiques, alhora que desincentiva la instal·lació de més plantes generadores d’energia barata. Tot això amb el beneplàcit del govern i dels seus ministres que sempre han acabat contractats per aquestes mateixes empreses elèctriques que ara ens diuen que els devem 30.000 milions d ‘€.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *