L’Agència Internacional de l’Energia (IEA) ens dóna la raó: El canvi a un model renovable suposa un extraordinari estalvi econèmic

Des que, el novembre de 2012, Ramon Sans Rovira va presentar per primera vegada el seu projecte de transició energètica, CMES (Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible) hi va saber veure tant la importància del missatge com el rigor del discurs i, des d’aleshores, s’hi ha adherit i l’ha defensat com a propi. En aquella primera presentació, Ramon Sans ja anunciava que la transició a un model energètic 100% renovable no només és necessària –com es dedueix de la lectura del llibre Recursos energètics i crisi. La fi de 200 anys irrepetibles, de Carles Riba Romeva– sinó que també és possible tècnicament alhora que presenta innombrables avantatges des del punt de vista mediambiental i, també de forma molt més cridanera, des de la més rigorosa anàlisi econòmica. De fet, l’estudi preveu que, entre 2015 i 2050, Europa podria arribar a acumular un estalvi de setze milions de milions de dòlars.

Són moltes les conferències que Ramon Sans ha impartit des d’aleshores en múltiples fòrums i, fa uns mesos, el seu projecte s’ha concretat en el llibre: La transició energètica del segle XXI. El col·lapse és evitable, escrit amb la col·laboració d’Elisa Pulla i publicat per Octaedro. Doncs bé,ara, el principal organisme de referència en energia a escala internacional, la IEA (Agència Internacional de l’Energia) arriba a conclusions econòmiques similars. En el seu informe recent Energy Technology Perspectives 2014, l’agència estima que, el 2050, i si s’aconsegueix l’objectiu que tan sols el 65% de l’electricitat mundial (és a dir , el 46% del total d’energia) sigui generada a partir d’energies renovables, l’estalvi acumulat fins llavors podria arribar a ser de més de setanta-un milions de milions de dòlars (més de 50 vegades el PIB actual d’Espanya).

A més, la IEA mostra una clara preocupació per l’impacte mediambiental i per garantir la seguretat del subministrament energètic. Així, doncs, dels tres escenaris que proposa –definits, de manera significativa, segons l’augment previst de la temperatura terrestre en graus centígrads de cara a 2050: dos, quatre o sis graus– tan sols el primer d’ells (2DS), en el qual s’inclou un increment significatiu de les renovables en el mix energètic, pot ser vist com un sistema sostenible per al futur, mentre que l’últim (6DS) implica resultats ambientals potencialment devastadors.

No obstant això, i de manera que considerem errònia, el mix energètic que IEA preveu per a l’escenari 2DS el 2050 manté encara un 43% d’aportació de combustibles fòssils i aposta pel “low-carbon” del qual també formen part les nuclears i el CCS (Carbon Capture and Storage). Es tracta d’un concepte al qual la IEA sembla aferrar-se des de fa uns anys tot i reconèixer la incertesa del futur de la generació nuclear i la manca de tecnologies i d’inversions per fer realitat l’”enterrament” del CO2 emès per la crema de combustibles fòssils que s’amaga sota les sigles CCS.

Crida l’atenció, però, com el missatge de la IEA es va apropant cada vegada més al defensat per Ramon Sans i CMES, no tan sols en el reconeixement del potencial de les energies renovables i els seus importants avantatges mediambientals i econòmics, sinó també en l’acceptació de la incertesa pel que fa al proveïment i evolució dels preus dels combustibles fòssils en els propers anys, tot apostant per un model energètic majoritàriament elèctric o també, i de forma rellevant, que el disseny de polítiques favorables al nou model, juntament amb el desenvolupament tecnològic, són els factors imprescindibles per a la seva realització.

Des d’aquí, CMES es congratula del nou posicionament d’IEA que, tot i ser insuficient, confirma tant la urgència com els avantatges de la transició energètica que cal abordar en el segle XXI (TE21), no tan sols per raons ambientals sinó també econòmiques i per assegurar el subministrament futur. Encara queda molt per fer però no tenim cap mena de dubte que estem en el bon camí.

Carles Riba Romeva
President de CMES

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *