La UPC se suma a la cerca d’un nou model energètic

imageLa Universitat Politècnica de Catalunya, arran de les jornades sobre energía efectuades el passat 12 de Juny promogudes pel professor del departament d’enginyeria mecánica, i president de CMES, Carles Riba, ha decidit iniciar un procés per fomentar que els seus grups investigadors treballin en la recerca de noves tecnologíes i noves formes de gestió. L’objectiu d’aquests estudis i treballs serà assolir un nou model energètic més sostenible.
Amb motiu d’aquesta iniciativa, la UPC preveu instituir unes jornades anuals per evaluar i fomentar els treballs i estudis realitzats.

UPC. S’INICIA UN PROJECTE PER AVANÇAR CAP A UN NOU MODEL ENERGÈTIC

La UPC ha iniciat un procés de reflexió interna per impulsar, de forma coordinada, tecnologies i noves formes organitzatives i de gestió orientades al desenvolupament d’un nou model energètic i social, basat en l’ús d’energies renovables.

La Universitat aposta de forma decidida cap a una transició energètica donant suport, impulsant o liderant projectes que ajudin a superar el model energètic que ha imperat en els darrers 150 anys, basat en una proporció creixent de recursos no renovables. La iniciativa està orientada a fomentar de forma coordinada el desenvolupament de tecnologies i noves formes organitzatives i de gestió per a un nou model energètic i social.

Partint de la base que la UPC és un referent en aquest àmbit, tant per projectes com el Campus Energia (reconegut com a Campus d’Excel·lència Internacional) i el KIC InnoEnergy, com per la docència i la recerca reconeguda en aquest camp, ara es tracta de recollir aportacions en el canvi cap a la transició energètica.

D’aquesta manera, es preveu articular i liderar un gran projecte de recerca, per exemple en el marc de l’estratègia regional d’especialització intel·ligent impulsada per la Unió Europea per al període 2014-2020 (RISC3), fent de la pròpia Universitat una experiència pilot de la transició energètica. Per avançar en aquesta línia, s’establirà un grup de treball específic de la UPC per coordinar, impulsar i fer el seguiment de la iniciativa.

La mateixa comissió fomentarà que els grups de recerca de la UPC dissenyin tecnologies estratègiques per a la transició energètica, sigui conjuntament o en col·laboració amb entitats externes a la Universitat. D’altra banda, promourà un projecte de formació sobre aquest canvi de model, destinat tant a la comunitat universitària com a la ciutadania i les organitzacions que podrien involucrar-se amb noves tecnologies, serveis o models de negoci.

Una altra de les accions previstes és instituir una jornada anual sobre energia a la UPC per avaluar de forma col·lectiva els treballs realitzats. De fet, la llavor del projecte ha estat l’organització de la jornada titulada Transició vers un nou model energètic, el 12 de juny a la sala d’actes de l’edifici Vèrtex, al Campus Nord. Oberta a tota la comunitat universitària i promoguda per Carles Riba, professor del Departament d’Enginyeria Mecànica i director del Centre de Disseny d’Equips Industrials, i Ramon Sans, membre del Col·lectiu per a un nou Model Energètic i Social sostenible (CMES), la jornada va comptar amb la participació del rector Enric Fossas i del vicerector de Política de Recerca, Fernando Orejas i hi van assistir un centenar de persones.

Podeu consular la nota de premsa original aquí

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *