DEBATS SOBRE ENERGIA

CONGRÉS SOBRE ENERGIA I CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE ENERGIA

Temps de debats, l’energia i el seu proveïment cada cop esdevé més important a l’agenda pública de la nostra societat. Com molts estudis i treballs donen testimoni, hi ha un vincle directe entre l’energia que fem servir i el grau de complexitat de la societat.

En els darrers dos segles l’ús d’energia ha crescut de forma exponencial, sobre la base de l’explotació dels dipòsits que la natura ha anat emmagatzemant els al llarg de milers i milers d’anys, milions, a les capes internes de la Terra, o bé de l’explotació d’urani enriquit. Són les anomenades fonts fòssils d’energia o energia fòssil. Aquest increment del ús de l’energia d’origen fòssil ha permès el desenvolupament més gran de la civilització humana, no sense conseqüències i no per igual a tots els països. El preu que ha calgut pagar, entre d’altres, és la greu contaminació provocada per l’increment dels gasos d’efecte hivernacle o la greu amenaça que representen els residus radioactius o els accidents nuclears.

Recursos energéticos y crisis. El fin de 200 años irrepetibles

Recursos energéticos y crisis. El fin de 200 años irrepetibles

No obstant, des de fa vàries dècades enrere s’està advertint que aquests dipòsits naturals estan començant a esgotar-se i que, en conseqüència, el model de desenvolupament assolit es veu en perill de que pugui mantenir-se.

Aquesta preocupació ja va ser recollida, entre d’altres per Carles Riba al seu llibre “Recursos Energètics i crisi, la fi de 200 anys irrepetibles” que va ser el motiu de la creació del Col•lectiu per un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES). Col•lectiu que des del seu origen cerca una sortida a la crisi que es presenta sobre la base de mantenir un nivell de desenvolupament semblant al assolit. Caldrà fer doncs, una transició energètica.

coenercat3Aquestes setmanes està tenint lloc sengles debats en el marc del primer Congrés de l’Energia de Catalunya promogut per l’associació del mateix nom. Afirma l’escrit de convocatòria del congrés:

CoEnerCat vol esdevenir un congrés de referència al nostre país des del qual es connectin tots els agents del sector per treballar plegats per a un model energètic més sostenible. A través de la participació dels ponents s’aporta coneixement, s’identifiquen problemàtiques reals i es fan propostes per a solucionar-les o disminuir-ne els impactes. El Congrés és també l’espai per a tractar temes controvertits que afecten directa o indirectament el territori i les persones.”

Així mateix aquesta setmana i les properes es desenvoluparà un cicle de conferències promogut pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

cccbA la presentació que es fa al web del CCCB es diu: “L’energia és el motor de la nostra societat, amb profundes implicacions polítiques i geoestratègiques. L’excessiva dependència del petroli, els problemes de seguretat de les centrals nuclears i la feblesa de les fonts alternatives plantegen un futur energètic ple de reptes i interrogants. El consum d’energia ja és un problema social i econòmic, tant a Occident com als països en desenvolupament, i més ara que milers de milions de ciutadans a la Xina o l’Índia aspiren, legítimament, al nostre nivell de vida. Però el planeta es pot permetre que tota la població mundial consumeixi al ritme que ho fan els països industrialitzats? És sostenible, aquest model energètic? Fins quan podem refiar-nos del petroli? Quan seran una alternativa real, les energies renovables? Quines són les solucions tecnològiques que vindran? I potser la pregunta més important de totes: com disposar d’energia sense hipotecar els recursos de les generacions futures?”.

Aquesta és la presentació dels debats que tenen lloc a Catalunya. No és l’únic marc on té lloc aquest debat, ja que és una qüestió que va adquirint més i més rellevància dia a dia.

ElColapsoEsEvitableAra bé, però a CMES no només ens preocupa analitzar el millor que podem la situació energètica actual i les seves implicacions, també apostem decididament per encetar el camí de la Transició Energètica vers les energies renovables, és a dir, sostenibles. No només perquè s’esgoten les fonts fòssils i no podem restar aturats fins que s’esgotin, sinó també per reduir tant com el pugui els greus impactes que produeix l’actual model amb l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i la generació de residus radioactius. En aquesta linia aposta Ramon Sans Rovira, vicepresident de CMES, amb el seu darrer llibre: La Transició Energètica del Segle XXI: El collapse és evitable.

No deixem de banda, tampoc l’enorme dependència que Catalunya i Espanya tenen de les energies fòssils i l’alt preu que té per nosaltres la factura energètica fòssil. Creiem que les alternatives hi són i el que cal és posar-les en marxa. La transició no serà senzilla, cal esmerçar esforços notables; perquè sí tenim una certesa: en aquest model no podem quedar-nos per molt temps. Ara mateix sí que sabem que les tecnologies renovables tenen prou maduresa com per avançar en la transició. Confiem a més a més que encara milloraran per aconseguir un model raonable i sostenible. Les fons renovables estan a la natura i per tant han de estar a l’abast de tothom, no volem que uns pocs, un oligopoli controli i domini allò que és de tots o de ningú. El debat ens ajudarà per crear sinergies entre la gent i les organtizacions preocupades per l’energia.

Per veure les propostes de debat consulteu el web del Congrés d’Energia de Catalunya i el web del CCCB. A l’agenda del nostre web també hem donat publicitat als debats esmentats i es poden consultar las ressnyes dels llibres esmentats en la nostra docuteca.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *